Att ha husdjur – att tänka på

Det här med husdjur har en del sidor man bör tänka på innan man tar beslut om att skaffa ett.

Många djur behöver tas ut i naturen, särskilt hundar men även katter, kaniner och andra fyrbenta behöver komma ut och få ljus och kanske äta gräs eller jaga en fluga eller två.

En hund kräver, som du säkert vet, mer passning än till exempel en guldhamster eller ett akvarium men alla djur behöver matas och göras rena (de själva eller deras bon). En hund behöver dock promenader, motivationsträning, uppfostran och sällskap. Det går att läsa mycket om de specifika rasernas särskilda anlag och behov, och det rekommenderar jag att du gör innan du faller för en särskild hund. Om du har tankar på att skaffa en hund så tänk gärna också på vad som händer om du själv skadar dig eller får någon sorts problem som kan drabba din fysiska förmåga länk till deras hemsida, då är det toppen om du har någon i din närhet som kan hjälpa till under en kortare period.

En katt klarar sig bättre utan sällskap av människan i de flesta fall men också de är i behov av trygghet och bekvämligheter. En katt som går ut själv kan vara lockande att ha som sällskap men kan också irritera grannskapet då de gärna använder sandlådor eller rabatter som toalett. De jagar också fåglar, vilket är mindre charmigt än det faktum att de jagar möss. Det finns även en hel del raskatter som har liknande behov som hundar, även om de inte agerar likadant. Den kan också tas ut på promenad med koppel, det brukar gå bra då de vant sig. Men innekatten behöver leka. Tänk dig en katt som inte leker med sin matte eller husse – den lär hitta på bus och irritera sin ägare ganska mycket därför att den har behov av och är gjord för jakt och lek.

Samma gäller i hög grad hundar, lite beroende på ras, men de behöver alla motiveras för att må bra. Den behöver veta vad ägarna – dess flock – vill ha av den för att känna sig trygg och den behöver känna sig älskad och bekräftad. När man är ute med hunden finns många möjligheter till lek och stoj, vilket hunden älskar https://www.aftonbladet.se/halsa/a/a2v855/trana-med-din-hund men där finns också en del obekväma faktorer. En är så klart att du som ägare måste plocka upp hundens avföring. En annan är att du faktiskt inte får ha hunden utan koppel på särskilt många ställen. Till exempel får du inte ha hunden lös i skogen då det finns ungar till de vilda djuren. Det innebär att du kommer att få gå långa promenader med din hund. Även små hundar behöver gå långa sträckor för att känna sig tillfreds och för att få utlopp för sin energi. Har du inte hundra procent pli på hunden bör du inte ha den lös alls, men gärna ett flexibelt koppel som når långt. Hundar har instinkter som kan vara svåra att stå emot för en hund, där jaktinstinkten får den att jaga efter en doft vad du än säger.

Hundhår som ger hundår

Många har passat på att skaffa husdjur så här under pandemin när vi ska hålla oss hemma. Många längtade redan innan efter att skaffa en hund eller katt och vissa insåg under tiden som vi tillbringade hemma att det saknades ett sällskap. Även om hundar och katter har förutsättningar för att vara människans bästa vän finns det saker som många inte tänkte på när väl hundvalpen eller kattungen kom hem. Nämligen pälsen.

Att djuren ska rastas och matas har de flesta koll på och är en del av det som gör att vi längtar efter husdjur och trivs så bra med att ha en hund eller katt hemma. Men vid sidan av allt det där så blir man snart varse om att det är mer kring ett djurliv än bara det sällskapliga. Många hundar och katter fäller stora mängder päls och ett nystädat hem kan upplevas smutsigt på bara några timmar. Pälsen sätter sig i tyget på möbler och kläder och letar sig in under soffan. Arbetet med att försöka bli av med pälsen kan kännas oändligt och gå ut över kärleken till den nya familjemedlemmen. Fokusera på vad det var som lockade med att skaffa just ert husdjur och fortsätt läsa för att eliminera de tankar och känslor som uppkommit nu när det lilla livet anlänt till ert hem. Att äga husdjur ska fortfarande vara lustfyllt och skänka glädje och mening till livet.

Det finns mängder av tips för att hålla hemmet rent även med ett husdjur och framförallt lukten är något som många reagerar på. Många knep går att göra med vanliga bakartiklar som finns hemma i skafferiet och husmorsknep är i många fall effektiva. Det kan så klart vara en bra idé att testa något av dessa knep och att se till att regelbundet vädra ur rummen kan göra underverk och få bort den allra starkaste lukten. Men pälsen och smutsen som djuren drar in är svårare att hålla borta. Att kamma och hålla efter sitt husdjur är såklart ett bra sätt men det är inte alltid så lätt att få med sig all päls och arbetet kan kännas förgäves. Låt istället länk till hemfrid ta hand om städningen och se till att bli av med pälsen på riktigt. Så medan du är ute på promenad kan Hemfrid se till så ditt hem känns rent och fräscht igen. Hemfrid är experter på alla typer av husdjurspäls och städning av hem med husdjur så du slipper beställa hem dyr utrustning specialanpassad för just päls och smuts. Att rolla bort pälsen från byxorna är ett oändlighetsjobb och ofta bara toppen av isberget. Hemfrid städar bort pälsen från grunden och hjälper dig undvika att håret yr runt och dras med i kläder och möbler.

Se till att glädjen med att skaffa husdjur håller sig till just glädje och inte övergår i frustration över allt extraarbete som det innebär. Låt någon annan ta hand om det som du inte vill eller klarar av och håll ditt hem skinande rent även med ett husdjur där hemma.

Skapa en djursäker uteplats

Under sommarhalvåret blir uteplatsen den mest omtyckta platsen i hemmet. De flesta vill spendera så mycket tid som möjligt på altanen eller uteplatsen när det svenska vädret tillåter. Den efterlängtade grillen, utemöblerna och dekorationen plockas fram till sommarens många grillkvällar. Det är dock inte bara vuxna som gillar att umgås kring grillen. Även nyfikna djur söker sig till den värmande grillen. Se därför till att du skapar en plats som är säker för både djur och människor. Här får du de bästa tipsen för detta.

Skydda grillen

Det är ditt ansvar att hålla rätt på din uteplats för djurens skull. Även små barn kan göra sig illa på sakerna som finns på uteplatsen. Det finns exempelvis en risk för att djur ska komma åt den varma grillen. Idag väljer många att ha en grill på uteplatsen och för många är grillad mat synonymt med sommar. Förr var det inte lika vanligt att grilla, men tack vare smidiga och säkra gasolgrillar är det enkelt och snabbt att äta grillad mat varje dag när vädret tillåter. Kolgrillen är dock en klassiker som fortfarande används flitigt. Många väljer att ha både en kolgrill och en gasolgrill för att kunna variera efter behov. Hos Bluegaz hittar du massor av högkvalitativa grillar i olika varianter och storlekar. Här hittar du även smarta grilltillbehör som kommer att göra grillsäsongen extra trevlig. Oavsett vilken grill du väljer är det viktigt att du skyddar den ordentligt från nyfikna djur. Grillen är varm och innebär en risk för brännskador. Du som har en grill måste därför se till att du använder den på ett säkert sätt för djurens skull. Det handlar främst om att ha sunt förnuft när du använder den. Lämna exempelvis aldrig en tänd grill utan uppsikt. När du har grillat färdigt ska du släcka grillen ordentligt och låta den stå ute med locket på tills nästa gång den ska användas. Se även till att rengöra grillen från fett eftersom kombinationen av gasol, värme och fett är en brandrisk. Om du använder en gasolgrill bör du se till att stänga av gasolen efter användning. Stäng av på rätt sätt, det vill säga på gasolbehållaren och inte på grillen, efter användning. Innan användning bör du kontrollera att grillen är CE-märkt vilket innebär att den är godkänd av en oberoende part. Samtliga grillar från Bluegaz är CE-märkta och mycket säkra att använda på uteplatsen. Om du har husdjur kan du även skydda djuren från grillen genom att ha ett staket runt den som du sätter upp efter användning när grillen fortfarande är varm.

Undvik farliga föremål

Det är vanligt att fylla uteplatsen med dekorativa och användbara föremål, men du bör försäkra dig om att de är djursäkra. Undvika att lämna kvar vassa eller skadliga föremål på uteplatsen efter användning. Grillbestick, tändvätska, värmeljus och olika ömtåliga föremål bör helst inte finnas på uteplatsen utan uppsikt. Du bör även vara försiktig med vissa växter eftersom de kan vara giftiga. Om du har infravärme på uteplatsen måste även den stängas av efter användning.

Bli av med parasiter och ohyra

djur som kliar sig
Våra små älsklingar kommer ibland hem med ovälkomna gäster, och det är mycket vanligt att till och med innekatter ibland drabbas av till exempel loppor och mask. Hur otrevligt eller äckligt man kanske tycker att det är så är det relativt lätt att göra någonting åt saken om man bara är utrustad med rätt produkter.

Som djurägare har man ett ansvar att alltid ge sina hunder och katter den bästa omvårdnaden, och genom att handla hem ett sortiment från apohem.se kan man enkelt få bukt på alla små inkräktare. Här ska vi nu ta en titt på några av de vanligaste.

Loppor

Har hunden eller katten börja klia sig ovanligt mycket? Har du kanske själv upptäckt små bett på kroppen, ungefär som mindre myggbett men ofta två och två åt gången? Grattis, du har blivit med loppor!

Loppor lever fritt i naturen och både hundar och katter kan drabbas av dem. Även om dessa små kryp kan bita en människa så är de inte farliga och man kan inte ”smittas” av sitt husdjur. Eftersom loppor har en livscykel som består av ägg – larver – loppor – ägg så bör man behandla både sitt djur och sitt hem så att cykeln bryts permanent. Det första man bör göra är att inspektera hundens eller kattens päls, och man kan se lopporna med blotta ögat liksom deras ägg och avföring som ser ut som små prickar på huden nära pälsens rötter.

Det finns mycket effektiva medel, bland annat av Frontline, som kommer i form av ampuller med vätska som man sätter på huden i djurets nacke. Det är viktigt att pälsen inte blir blöt under de kommande dygnen då medlet sprider sig över hela huden och sedan tar kål på lopporna och förebygger nya invasioner i upp till fem veckor. Samtidigt bör man tvätta alla kuddar och filtar som djuret sovit på, liksom dammsuga hemmet för att se till att äggen försvinner.

Vissa djur kan vara känsliga mot loppmedel och då kan man alternativt schamponera dem med specialschampon som är milda mot huden, eller sätta på dem ett halsband som fungerar avstötande.

Mask

Både hundar och katter kan drabbas av inälvsmask och de vanligaste sorterna är spolmask och bandmask. Har djuret drabbats av loppor så kan bandmasken följa med då loppan fungerar som en mellanvärd, och några av symptomen är att djuret får en svullen buk, kliar sig mycket i baken och får en matt päls. Man kan också se masken i avföringen och bandmask syns ofta runt anusöppningen som små vita riskorn. Bland de vanligaste medicinerna mot mask hör Drontal, Droncit, och Milbemax och de ges som vanliga tabletter. Om vovven eller kissen inte är samarbetsvillig finns det fiffiga tablettingivare som snabbt gör jobbet och har man bara en god liten muta efteråt så är allt snart förlåtet.

Fästingar

Fästingar utgör det största hotet mot både djur och människor då de kan bära den farliga infektionssjukdomen borrelia. Gör det till en daglig rutin att alltid inspektera ditt husdjur efter att det har varit ute och om du behöver avlägsna en fästing ha alltid handskar på dig för att inte smittas. Det finns olika medel mot fästingar som man kan applicera direkt på, liksom särskilda pincetter som man kan avlägsna dem med.

Fira ditt älsklingsdjurs födelsedag

Har du något husdjur som du tycket väldigt mycket om som exempelvis en hund, katt, fågel, kanin eller kanske en häst vill du förmodligen ge ditt husdjur något extra på dess födelsedag. Även om husdjuret kanske inte uppskattar massor av folk så är det ändå ett bra tillfälle att bjuda hem lite folk för att äta tårta och umgås. Då finns det också en chans att ditt husdjur får en del presenter från besökarna och det gillar alla, både människor som djur.

Att fira sitt husdjurs födelsedag kräver oftast inga stora förberedelser. Självklart ska husdjuret få sin älsklingsrätt till middag och sedan också en tårtbit från dintårta.se, där du kan köpa specialdesignade tårtor för alla tillfällen. Här kan du bland annat beställa tårta med ett foto av ditt husdjur eller en tårta som helt enkelt är designad som ditt husdjur. Hos Din tårta kan du förstås även beställa tårta till andra högtider som exempelvis bröllop, dop, din egen födelsedag, för att fira på arbetet eller för att fira en vinst. Det finns många skäl att bjuda på en tårta och då kan det vara roligt att kunna köpa en speciell tårta, designad endast för dig eller det speciella tillfället.

Förslag på presenter till ditt husdjur

När ditt favorithusdjur fyller år vill du förmodligen också köpa någon fin present som du kan ge på födelsedagen, utöver en tårta. Vilken typ av present som passar ditt husdjur beror lite på vad du har för husdjur. Om du har en hund kan en skön filt vara uppskattat, även om inte hundar heller gillar mjuka paket. I de hårda paketen finns de roliga leksakerna som ben, bitleksaker, roliga klockor, en boll eller något annat fyndigt som ger hunden en trivsam stund. Har du en katt kan en klösbräda vara en bra present så katten inte använder sig av soffan då den ska vässa klorna. Katter gillar också bollar men de är ganska enkla så det går också att göra en egen kattleksak av exempelvis ett garnnystan.

Har du en kanin har du förmodligen också en kaninbur som du kan köpa någon rolig inredningsdetalj till som exempelvis en spegel. Kaniner äter normalt inte tårta på sin födelsedag, på grund av att de har känslig ämnesomsättning, men att ge sin kanin lite morötter är helt okej då den fyller år.

Om det är din häst som fyller år så är presenttipset en skön ryktborste, som får hästen att njuta då du ryktar den, eller en ny skön och mjuk filt. Som födelsedagsmat rekommenderas ett äpple, vilket hästar är mycket förtjusta i.

Att värna om ditt husdjur

Det finns också andra bra saker som du kan ge till ditt husdjur på dess födelsedag. Ett exempel är att du investerar i en djurförsäkring för ditt husdjur så att det får den bästa omvårdnaden om den blir sjuk eller är med om en olycka. Med en bra djurförsäkring har du alltid tillgång till den bästa sjukvården utan att du själv behöver betala stora sjukvårdsräkningar för husdjurets vård.

Nyhetsbrev för djurfantasten

bild på djur i telefonen

Många gillar djur, både tama och vilda. Men för att hålla sig uppdaterad om sina favoritdjur kan det vara värt att läsa nyhetsbrev och på så sätt bilda sig en egen uppfattning om det aktuella läget. Häng med på en insyn i nyhetsbrev för dig som djurvän där vår inspiration är hämtat från paloma.se kan få hjälp med att skapa egna nyhetsbrev med hjälp av färdiga mallar!

Vad är ett nyhetsbrev?

Ett nyhetsbrev när det gäller att följa djur kan handla om många faktorer. Man kan till exempel gilla att:
Följa vetenskapen och nya rön om djur samt få information om nyligen upptäcka djurarter.
Få skötselråd om ens husdjur.
Få rabatter och kunderbjudanden hos djuraffärer.
Få vetskap om olika äventyrsresor där djuren är en del av behållningen.
Få uppdateringar om olika djurparker och deras respektive situation.

Ett nyhetsbrev kan dimpa ner i brevlådan eller komma i digital form via mejlen.

Vetenskap om djur
För att få reda på mer om biologi och zoologi kan du följa olika djurorganisationer och intresseföreningars nyhetsbrev. Är du medlem i en förening så får du i de flesta fall automatiskt nyhetsbrevet hemskickat till dig. Fördelen är också att du på medlemsmötena kan träffa likasinnade och diskutera det gemensamma intresset med varandra.

Skötselråd om ens husdjur

Följ djurföreningar för respektive art; det finns till exempel kennelklubben för hundar och Sverak för katter. Det kan också vara bra att följa återförsäljare för djurtillbehör.

Rabatter och kunderbjudanden hos djuraffärer
Som rubriken lyder så är det värt att följa djuraffärers nyhetsbrev för att få tillgång till rabatter och kunderbjudanden. Ibland kan det finnas rabattkoder utskrivna i nyhetsbrevet. Det är enkelt att följa stora kedjor som har många lokala återförsäljare.

Äventyrsresor och information om dessa
Gillar du att åka utomlands och att titta på djur så är en safaritripp utmärkt. En oslagbar kombination där du samtidigt som du får se vilda djur även får uppleva ett exotiskt land och klimat. Följ olika resebolag och turistorganisationer som kan anordna resepaket där du får allt serverat. Nyhetsbrevet kan förklara när olika resedatum inträffar, vad som är viktigt att packa och om eventuella vaccinationer som är nödvändiga.

Djurparker och deras aktuella situation
Man kan följa exempelvis Parken Zoo och Kolmården för att få reda på mer om ställena och vad de erbjuder. Vilka djur har de att förevisa? Vilka övriga attraktioner finns? Vilka nysatsningar kommer att göras inom en inte alltför avlägsen framtid? Hur ser säkerheten ut? Dessa är ett urval av frågor som kan besvaras av ett nyhetsbrev.

Förhoppningsvis är din insikt nu större!

Världens konstigaste djur

Visst är naturen underbar. Inte bara växtligheten utan även olika djurarter, kända som okända. Genom de naturprogram som visas på tv lär vi känna några av dem, men vilka är de mest konstiga? En del tycker till exempel att en vandrande pinne inte är särskilt unik, då de har dem som husdjur, medan andra kan tycka att dessa insekter är väldigt märkliga. För att fortsätta på den linjen kan vi ta vandrande blad, som ser ut som ett blad och som på sätt och vis liknar en gräshoppa.

Att göra en topplista över konstiga djur är svårt, eftersom vi människor ofta tycker olika. För många är flygfisken en ovanlig syn, fritidsfiskaren med vana från havet tycker inte att det är så särskilt. I Sverige tycker vi inte att älg är något ovanligt, medan tyskar vallfärdar hit för att beskåda skogens konung. I Sydostasien anses inte kobran som något jättefarligt djur, medan en turist skulle få skrämselhicka av den. Vad som anses vara konstigt är alltså väldigt beroende på människors egna erfarenheter.

På land

Den mycket märkliga stjärnmullvaden lever i nordligaste delarna av Nordamerika ner till nordöstra USA. Dess nos är formad som en stjärna och just därför kallas den star-nosed mole på engelska. Den uppseendeväckande nosen består av inte mindre än 22 stycken tentakler som är rosa eller svagt röda. Dessa tentakler förstärker djurets luktsinne och gör det möjligt att även lukta under vatten samtidigt som de kan användas som känselspröt. Dessa väl utvecklade kroppsfunktionerna kan mycket gott komma till pass då Stjärnmullvaden är helt blind.

Av de däggdjur som kan flyga är kanske flyghunden en av de märkligaste. Dess vingspann kan bli över två meter och dessutom har de framför vingarna en extra lång klo att kunna klättra med. De ser ut som rävar och kallas därför för flying foxes av engelsmännen. På grund av dess storlek har andra kallat dem för megabat och en del säger fruitbat eftersom vissa av dem lever på frukt. De tillhör arten fladdermöss och finns i tropiska delar i Asien, i Australien samt i delar av Afrika.

I vattnet

Bläckfisken mimic octupusBläckfisken mimic octupus är väldigt speciell. Den kan precis som Kameleonten ändra färg för att skydda sig när är på väg att bli angripen av rovfiskar. På latin heter den Thaumoctopus Mimicus och har det extra unikum att även ändra kroppens form. När den blir angripen av en rovfisk byter den skepnad för att likna en fiende till just den art som anfaller och på så sätt undkomma att bli middagsmat. Denna bläckfisk lever i vattnen runt Indonesien och Malaysia och upptäcktes så sent som för 20 år sedan.

Det finns flera olika arter som kan förvandla sig på diverse olika sätt för sitt skydd. Ett vattendjur som dessutom kan få oss att skratta är Blåsfisken som lever i varma vatten. Den heter Pufferfish på engelska och ser ut som en taggig boll när den blåser upp sig. Men vi skall inte roa oss för mycket med den då dess gift är skadligt för människor. Men dess ändrade form skrämmer många, särskilt rovfiskar. Dock inte japanerna som anser Blåsfisken som en delikatess med namnet Fugu.

Utrotningshotade djur

På denna sida kan du läsa om djurliv i allmänhet men också lära dig en hel del om just djur och natur. Vi människor har skapat oss en värld där vi mer eller mindre lånar väldigt mycket utav naturens resurser. Detta innebär att det förr eller senare kan ta slut och det man ofta inte tänker på är att naturen är hem för miljontals arter av djur. Människans girighet och egoism har gjort så att många djur redan har utrotats, och en hel del andra arter står på tur. Detta på grund av att de förlorar sin naturliga livsmiljö, men även på grund av tjuvjakt.

På grund av människans extremt snabba utveckling så har djur och natur förändrats drastiskt och fortsätter utvecklingen gå i samma takt kan det ha mycket förödande konsekvenser i framtiden. Ett exempel på ett kvarlevande problem hos vargar i Sverige är att den var utrotningshotad och ett förbud mot att skjuta dem inleddes, detta skapade ett problem med inavel då vargarna är alldeles för nära släkt med varandra på grund av att det ett tag var så få av dem. Då förökade de sig med varandra helt enkelt. I Sverige har vi en hel del arter som hotas att utrotas vilket ni kan läsa om lite längre ner.

Tjuvjakt – noshörningar och elefanter

Det har i media uppmärksammats mycket kring tjuvjakten på noshörningar men även på elefanter och organisationer vädjar folk att bli faddrar för dessa djur för att försöka hindra dessa ifrån att bli utrotade. Inte är det bara en tragedi för djuren som det drabbar utan även för skogarna då ekosystemet rubbas. Det har i över 60 miljoner år funnits noshörningar på vår planet med över 30 olika arter av noshörningen – idag finns det endast 5 arter av noshörningen kvar och dess dagar kan vara räknade. 4 av dessa 5 arter är idag utrotningshotade och den femte arten är även den på god väg att bli hotad. tjuvjakten existerar främst då folk vi sälja t.ex. hornen på noshörningen. Det är en ohållbar lösning som gör att folk jagar och dödar djur bara för att tjäna pengar. En annan lösning skulle kanske vara att ta ett lån som många andra gör, då kan man besöka lendify.se  för att få ett schysst lån. Då behöver man inte springa omkring och döda oskyldiga djur om man är i ett behov av pengar.

Utrotningshotade djur i Sverige

Utrotningshotade djur i SverigeVi kan även finna en hel del utrotningshotade djur i Sverige, dessa hotas att inte finnas kvar inom ett par år om vi inte ändrar på vårt sätt att leva och ta hand om vår natur. Enligt forskare så pågår det en massutrotning av djur just nu då utvecklingen går rysligt fort framåt. Vissa arter av fladdermöss hotas att utrotas i Sverige men även lodjur, ängshök samt fjällräv och järv. Ett tag så låg även vargen risigt till och ett förbud mot att skjuta varg infördes – sedan dess så har vargens framtid sett mycket mer ljus ut och ligger inte längre i farozonen.

Varför blir vissa djur utrotningshotade?

Det finns en rad olika anledningar till varför vissa arter drabbas värst. Det är som tidigare nämnts utvecklingen och människans sätt att leva på djur och natur som gör utrotningen extrem – idag värre än någonsin. En anledning till att vissa arter blir utrotningshotade är att det redan till en början finns väldigt få av dem och om det då sker en liten förändring så blir utfallet mycket större för just dessa och då påverkas de klart starkare. I Sverige finns det en så kallad ”Rödlista” som var femte år ges ut, här listas de djur som ligger mest i farozonen för att bli utrotade.

Sveriges bästa nationalparker

Sveriges bästa nationalparker

I Sverige har vi en hel del fantastiska nationalparker som du definitivt bör besöka minst en gång. Dessa nationalparker är belägna lite överallt i Sverige, så det finns alltid någon park som är någorlunda nära dig. Varför inte ta en familjetripp till någon utav dessa nationalparker som ligger en bit bort ifrån din hemort och stanna några dagar? Det kan vara svårt att välja vilken man ska besöka, därför kommer vi i denna text tipsa om diverse nationalparker som är värda ett besök i Sverige.

I Kiruna, mer bestämt i Abisko, ligger det en fantastisk nationalpark vid namn Abisko Nationalpark som är mycket känd. Denna nationalpark är den mest besökta i Norrbottens län med cirka 50 000 besökare per år. I Abiskos nationalpark kan du skymta många småfåglar, men även större djur så som lodjur, fjällrävar, järvar, älgar och ibland kan en och annan björn även passera. Det finns en annan känd nationalpark i Örnsköldsvik vid namn Tivedens Nationalpark där rävar, ekorrar och även vargar förekommer.

Nationalpark i vår huvudstad

Bor du i Stockholm så är det ett måste att besöka Tyresta Nationalpark som ligger i Tyresö, en bit utanför Stockholms stadskärna. I denna park, som inrättades år 1993, finner du en urskog och runt nationalparken sträcker sig ett magiskt naturreservat. Här kryllar det av intressanta fåglar och även en del små däggdjur så som ekorrar och småvesslor. Har du riktig tur så får du även se en hel del fladdermöss. Du kommer högst troligt se både rådjur, rävar och älgar.

Tivedens nationalpark

Har du vägarna förbi Karlsborg så ska du absolut ta dig tid att besöka Tivedens Nationalpark som är en stor favorit hos många. Detta är en utav Sydsveriges vildaste skogar, men även en utav de vackraste och den ligger i ett område som kallas för Trolltiven. Här hittar du allt ifrån fantastiska grottor till gigantiska klippblock och flera vildmarkssjöar. Du bör vara beredd på att det är ganska fysiskt påfrestande att vandra där – men värt det. Här bor både rävar, harar och grävlingar, men även mängder med vackra fåglar.

Nationalpark på Gotland

Nationalpark på GotlandSjälvklart så finns det en otroligt vacker nationalpark på Gotland, vilket troligtvis inte förvånar många. Nationalparken heter Stora Karlsö och här bjuds det på en oförglömlig naturupplevelse på Gotländskt vis. Denna ö är ett utav världens äldsta naturskyddade områden och här kan du hitta många udda sevärdheter. Naturreservatet är öppet för besökare mellan maj och augusti och är hem till en hel del olika fågelarter så som svarta skarvar, alkor, trutar och många, många fler. Växtriket är häpnadsväckande och det finns mängder av vackra blommor att njuta av.

Stora Sjöfallet Nationalpark

Högt uppe i Sverige, närmare bestämt i Jokkmokk, finner du en magiskt vacker nationalpark som heter Stora Sjöfallets Nationalpark. Vill du häpnas av majestätiska glaciärer, vackra fjällryggar och nedskurna dalar så har du definitivt hamnat rätt. Det är en mycket lättillgänglig nationalpark, då en bilväg är belägen tätt intill nationalparken, vilket gör det lättare för besökare att komma dit. Här finner du fjällmiljö som gläntar in till en mäktig tallurskog och du kan stöta på både björnar, järvar, älgar och om du har tur även lodjur.

Världens bästa djurparker

På ett zoo finns det många spännande, annorlunda och ofta exotiska djur och arter att upptäcka. Men vart ska man åka för att få den där extra spännande och roliga upplevelsen, den som man aldrig glömmer? Det finns några djurparker och länder som utmärker sig, där USA är det land i vilket flest antal djurparker ligger. De erbjuder även stor artrikedom och mycket välskötta, fina parkytor. Tittar vi i Sverige finns det hela nio stycken djurparken, väl utspridda i hela landet, vilket gör att de flesta har relativt nära till en djurpark. Två av de mest omtyckta parkerna är Borås Djurpark och Kolmårdens djurpark.

I Borås djurpark finns cirka 500 djur och omkring 80 olika arter. Här kan man se såväl afrikanska, asiatiska som nordiska djur. På Kolmårdens djurpark är delfinföreställningen den mest populära attraktionen. Runt bassängen finns stora undervattensfönster som gör att man kan se delfinerna på nära håll. Andra populära djurparker i Sverige är Skånes Djurpark, Nordens Ark och Lycksele Djurpark. Den sistnämnda är Sveriges nordligaste djurpark, där man specialiserar man sig på just nordiska djur. På Nordens Ark i Bohuslän arbetar man särskilt för att rädda och bevara hotade djur, och i Skånes Djurpark stoltserar man med att vara världens största djurpark för nordiska djur.

Zoo i Europa

En mycket populär och välbesökt djurpark i Europa är Holland Apenheul Primate Park. Här har djurparken specialiserat sig på apor och har över 30 olika primater, som till en början fick springa fritt bland parkens besökare. Längre söderut, i Barcelona, ligger en av Europas äldsta zoologiska trädgårdar. Här var de först i Europa med att ha ett delfinarium och sedan 2016 går det även att besöka den afrikanska savannen. Även Berlin Zoo är väl värt ett besök, med sina cirka 14 000 olika djur och nära 1400 arter. Här finns även ett mycket stort och välfyllt akvarium och även ett stort antal flodhästar.

Zoo i världen

Zoo i världenI Sydostasien ligger Singapore Zoo, en stor anläggning där besökaren bland annat kan äta frukost med orangutanger. Parken har ett populärt nattsafari på vilket besökaren, om den har tur, kan få se mer än hundra olika djurarter. I staden Perth i Australien ligger Perth Zoo, som sägs vara ett av världens bästa. Här kan du gå på en så kallad ”walkabout” och få se krokodiler, tasmanska djävlar, dingos, dvärgpingviner och många andra spännande djur. Det finns dessutom djur från Asien, Afrika, Sydamerika och Galapagosöarna. På Beijings Zoo i Kina finns flera nyanlagda djuranläggningar, men parken är mest berömd för sina jättepandor. Även här finns ett stort akvarium.

Zoo i USA

På San Diego Zoo Safari Park går det att åka på ett afrikanskt safari och se noshörningar, giraffer och antiloper på nära håll. Här finns cirka 4000 djur och parken är en av världens största. I Bronx Park i New York, ligger det världsberömda Bronx Zoo, med över 4000 djur varav ett stort antal är utrotningshotade arter. På Detroit Zoo kan man bland annat besöka Nordamerikas största isbjörnsanläggning och på San Francisco Zoo på USA:s västkust stoltserar man med ett stort antal koalor. Till en av de bästa djurparkerna räknas Metro Park Zoo i Miami, en park med stora frianläggningar utan galler.